„Prin moștenire culturală imaterială înțelegem practicile, reprezentările, expresiile, cunoștințele, know-how-ul, precum și instrumentele, obiectele, artefactele și spațiile culturale asociate acestora, pe care comunitățile, grupurile și, în unele cazuri, indivizii le recunosc ca parte a acestora moștenirea lor culturală”. (Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, Paris 2003).
Fiecare cultură are tradițiile ei, iar nunțile sunt printre ritualurile care reflectă cel mai mult identitatea unui popor.
Termenul TOY este sinonimul termenului KURULTAI= mare adunare festivă. Termenul „Khur” (întrunire/ a discuta)ce ajută la formarea cubvântului „Khural” care înseamnă „întâlnire” sau „adunare” ȋn general, ȋn vechea limbă turcică. Khuraldai (scris Khuruldai) sau Khuraldaan înseamnă „o adunare”, sau mai literal, „a pune baza”, ―a lua o decizie”, ―socializare”, această adunare fiind în trecut baza deciziilor sociale si politice ale tătarilor cu un rol foarte important în viața acestora.
Un alt sens larg răspândit al cuvântului este sărbătoare, banchet sau masă festivă. În lucrarea „Istoria Secretă a Mongolilor”, se face referire la „adunările organizate cu ocazia nunților, nașterilor, căsătoriilor și evenimentelor similare”, ceea ce sugerează că Toy era o adunare organizată pentru diverse ocazii. Cu toate acestea, „Toy” pare să fi fost o adunare în care se discutau treburile statului și care, ulterior, devenea o festivitate. Era un banchet oficial oferit de conducători, la date fixe, pentru liderii statului și pentru popor, ca un simbol al domniei lor. Tokiz (9) era un termen sfant ce simboliza cadrul obligatoriu al toiului la care se adaugau alti participanti dar in principal capetenii. Cu timpul tokiz a ramas doar un simbol al nuntilor in care se interpreta un minirol in care mirele era ales de cei 9 pentru a indeplini o sarcina foarte importanta lasata de divinitatea insasi.
Începând cu mijlocul secolului al XIII-lea, termenul Kurultay a început să fie folosit în locul cuvântului toy, iar toy a fost folosit doar pentru a desemna petreceri festive.
“Toy-proiect nou” "- este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional realizat de Uniunea Democrată Tătară în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului ce vizeaza cunoașterea, promovarea și transmiterea către comunitatea implicată activ in activitățile de reconstitutire și documentare a acestui obicei. Este un proiect inovativ cu o o viziune ce afirmă dreptul la patrimoniu cultural ca parte integranta la viața culturală, o responsabilitate individuală si colectiva, cu respectul pentru diversitatea culturală printr-un patrimoniu cultural comun, un sentiment civic de apartenență și responsabilitate.
Proiectul Toy urmareste redescoperirea tradițiilor în vederea consolidării identității etnice tatare și a conservării patrimoniului sau imaterial ca parte integranta din patrimoniul cultural national. Reconstittuirea nunții tătare este o actiune menită să revitalizeze, conserve și transmită către tinerele generații aceste elemente ,ca expresie vie culturala a comunității locale etnice turcice- tătare cu privire la nunta tătăreasca (toy)
Aducerea elementelor tradiționale si reconstituirea obiceiului tradițional- nunta tătara ca parte integranta din cultura interetnică națională prin intermediul cercetarii, realizarii documentatiei si a filmului documentar va fi o dovadă culturală istorică ce va fi inregistrată în Registrul Național al patrimoniului imaterial si a fost realizată de către cei care cunosc cultura si elementele istorice-culturale ale etniei noastre direct de la sursă prin interacțiunea cu oameni de diferite generații, specialiști, culturi și medii, în vederea construirii unei identități alte etniei noastre naționale în spațiul Dobrogean.
Cartea și filmul documentar Toy- Nunta tătară va avea menirea de instruire, de conștientizare culturală, într-un proces de cunoaștere, investigație și conștientizare culturală în jurul problemelor propriului patrimoniu cultural imaterial care permite asigurarea viitorului si dă o șansă la ceea ce intenționăm să păstram din trecut.
No comments:
Post a Comment